Article publicat al diari Regió 7.

La major part del consum energètic de les vivendes actuals s’atribueix a les necessitats de climatització (calefacció i refrigeració), a més, hem de sumar-hi el consum elèctric dels electrodomèstics i l’ il•luminació. Per tal d’aconseguir unes condicions òptimes de confort cal consumir energia elèctrica, gasoil, gas natural, etc.

La conseqüència d’això és un augment de les emissions de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera i un encariment de la factura energètica, ja que el preu de l’energia elèctrica i la dels combustibles fòssils, està en constant augment i les perspectives de futur marquen tendències encara més negatives.

En aquest sentit i intentant facilitar la auto producció d’electricitat de cara al futur s’ha publicat un projecte de Reial Decret, aquest estableix la regulació de la modalitat de subministrament d’energia elèctrica amb Balanç Net.

Què és el Balanç Net d’energia?

El balanç net és el sistema que permet la producció individual d’energia elèctrica d’una vivenda per al seu propi consum i, al mateix temps, poder retornar aquesta energia a la xarxa general de distribució en moments que no consumim, per recuperar-la quan la necessitem. Parlarem de Balanç Net quan la diferència entre l’energia produïda i la requerida sigui 0.

Com  produeixo energia?

Per cobrir les necessitats energètiques d’una vivenda, podem considerar bàsicament fonts renovables com son: l’energia eòlica, mitjançant aerogeneradors, o la solar fotovoltaica, mitjançant panells solars. Amb aquests sistemes, podem adequar la producció d’energia al consum anual de la nostra vivenda sense necessitat d’acumulació. Tot i això, es pot utilitzar qualsevol tecnologia renovable de generació elèctrica.

Com he de projectar la vivenda o quins canvis he de fer?

Per aprofitar en el seu màxim rendiment, aquest nou marc legal, fins arribar al punt del Balanç Net d’energia en vivendes de nova projecció i en rehabilitacions, cal dur a terme una sèrie lògica d’accions. Primerament convertir l’electricitat com la única font d’energia necessària, ja sigui per produir aigua calenta, però sobretot per calefacció i refrigeració.

Actualment, el sistema més eficient per a la generació integral d’aigua calenta sanitària, calefacció i refrigeració, son les Bombes de Calor Geotèrmiques (BCG). Aquests aparells de la mida d’una nevera treballen igual que una bomba de calor normal amb l’única diferència que l’intercanvi d’energia és amb el terreny, el qual es manté a temperatura constant i no amb l’ambient exterior, que pateix grans variacions segons les hores del dia i les èpoques de l’any. Això suposa un estalvi en la climatització de la vivenda al voltant del 80% respecte a una calefacció amb bomba de calor elèctrica, un 75% respecte una caldera de gasoil i un 60% respecte a una de gas natural.

Quant em pot costar implantar aquests sistemes?

El temps d’amortització és d’uns 6 anys, quan substituïm un sistema de calefacció basat en combustibles fòssils per l’ instal•lació d’una BCG amb la cobertura del 100% de la demanda elèctrica amb panells fotovoltaics. A partir d’aquest moment deixaríem de pagar per al nostre consum energètic. Previsiblement només abonaríem els peatges que imposi la nova llei per a utilitzar la xarxa per acumular la nostre energia. En el cas d’una vivenda de nova construcció l’amortització és molt més ràpida. Sempre caldrà, però, analitzar cada vivenda per trobar-ne la millor solució.

One thought on “ÉS POSSIBLE NO HAVER DE PAGAR PER AL NOSTRE CONSUM ENERGÈTIC?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s